عناب درختچهای است متوسط که ارتفاع آن تا ۱۰ متر نیز می رسد.
عناب بومی مناطق گرمسیر و خشک بوده و برگهای کوچک سبز رنگ، بدون کرک و تخم مرغی شکل آن در زمستان میریزد.
میوهٔ عناب که دارای خواص دارویی بسیار زیادی میباشد در ابتدا سبز و گرد بوده و پس از رسیدن به رنگ قرمز و زیتونی شکل درآمده و چروک میخورد.
در واقع عناب میوه ای کوچک به اندازه یک زیتون می باشد که در طب سنتی از میوه و هسته آن برای درمان اضطراب و بی خوابی و همچنین بهبود هضم غذا استفاده می شده است.
عناب تازه بافتی نرم و طعمی شیرین مانند سیب دارد اما عناب خشک دارای طعمی شبیه خرما می باشد.
در نهایت عناب را «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز مینامند.
خراسان جنوبی قطب تولید عناب کشور ایران میباشد.
خواص عناب چیست؟
به طور خلاصه از مهمترین خواص عناب، می توان به درمان سرطان، بهبود سلامت پوستی، کمک به کاهش وزن، پاکسازی پوست، از بین بردن استرس، کمک به القا خواب راحت، ارتقاء ایمنی، محافظت از کبد، افزایش تراکم املاح استخوان و سم زدایی بدن اشاره کرد.
ارزش غذایی عناب کدام است؟
این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظهای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور میباشد.
در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول مؤثر در کاهش چربی و قند خون است.
محتوای چربی کل میوه عناب بسیار کم است. نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است.
آیا عناب خواص دارویی دارد؟
عناب آرامشبخش و ضد بدخلقی است و در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب میشود و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است استفاده میکنند.
عناب خون را تصفیه و سموم را از بدن دفع میکند، سبب روشنی پوست شده و از بروز مشکلات قلبی جلوگیری مینماید.
عناب خونساز، ملین و دارای لعاب بسیار است و سینه را نرم مینماید.
استفاده از مغز میوه در زخم ها و بریدگیها سبب سرعت بخشیدن به بهبود آنها میشود.
عناب همچنین دندان ها را در برابر پوسیدگی مقاوم میسازد. چای عناب دارای ماده ضدسرطانی ساپونینز است.
این چای باعث ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت عضلات میشود.
از جوشانده برگ عناب برای تسکین گلو درد و از عصاره آن برای درمان آن استفاده میشود.
به خاطر سپرده شود که عناب باعث ازدیاد ویتامین k در خون میشود و خون را سفت میکند.
پس بهتر است کسانی که غلظت خون بالایی دارند از مصرف آن پرهیز نمایند.
همچنین در طب اسلامی به علت پاکسازی خون باعث از بین رفتن جوش صورت می شود.
نحوه مصرف عناب چگونه است؟
در بریتانیا عناب را به صورت خشکشده یا به صورت آبنباتهای طعمدار همراه با چای عصر میل مینمایند.
در کره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را مورد استفاده قرار میدهند. در برخی مناطق از عناب برای تهیهٔ سرکه استفاده میشود و در آفریقا از آن کیک درست میکنند.
عناب کنسرو شده و چای با طعم عناب نیز در جهان استفاده میشود اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شدهاستفاده مینمایند.
فواید دارویی و درمانی عناب برای سلامتی چیست؟
- سرطان: عناب به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید هایی که دارد به عنوان یک ماده ی غذایی ضد سرطان شناخته می شود.
- معده و دستگاه گوارش: میوه عناب تازه و خشک در طب سنتی برای بهبود هضم غذا استفاده می شود.
- یبوست: عناب، درمان طبیعی یبوست محسوب می شود؛ میوه عناب باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست مزمن کمک می کند.
- استرس و افسردگی: در طب سنتی از میوه عناب به عنوان یک آرام بخش طبیعی برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شود.
- درمان بی خوابی: مقادیر بالای فلاونوئید ها، پلی ساکارید ها و ساپونین موجود در عناب و هسته ی آن به عنوان آرام بخش طبیعی عمل کرده و باعث درمان بی خوابی شبانه می شوند.
- تقویت سیستم ایمنی بدن: مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در عناب به کاهش رادیکال های آزاد و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن، سرماخوردگی و بیماری های عفونی را کاهش می دهد.
- چربی خون و قلب: طبق تحقیقات عناب خطر رسوب چربی در رگ های خونی را کاهش داده و با کاهش چربی خون، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برد.
- فشار خون: مقادیر بالای پتاسیم موجود در عناب به بهبود عملکرد رگ های خونی کمک کرده، باعث کاهش فشار خون بالا می شود و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
- درمان کم خونی: عناب برای درمان کم خونی و بهبود گردش خون در بدن مفید است؛ میوه عناب حاوی مقادیر قابل توجهی آهن و فسفر است که باعث افزایش تولید گلبول های قرمز و بهبود گردش خون در بدن می شود.
- ضد التهاب گیاهی: گفته می شود که استفاده موضعی از عصاره میوه عناب به عنوان یک ضد التهاب قوی عمل کرده و باعث کاهش درد عضلات و مفاصل خواهد شد.
- پوکی استخوان: کلسیم و فسفر موجود در عناب به تقویت و بهبود عملکرد استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
- لاغری و کاهش وزن: عناب یکی از میوه های کم کالری است و به دلیل مقادیر بالای فیبر و پروتئین که دارد باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن کمک می کند.
- سم زدایی خون: ساپونین های موجود در عناب به سم زدایی خون کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی بدن خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد.
- بهبود عملکرد مغز: عناب می تواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند؛ این میوه شگفت انگیز فعالیت گلوتامات (انتقال دهنده عصبی) که باعث آسیب مغزی در افراد مبتلا به سکته مغزی، تشنج یا بیماری پارکینسون می شود را مهار می کند.
- درمان تشنج: یک مطالعه آزمایشگاهی اولیه نشان داده که عصاره عناب به درمان تشنج کمک کرده و آسیب های مغزی ناشی از آن را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
- درمان کیست تخمدان: یک تحقیق در دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران نشان می دهد که شیلانوم (یک محصول گیاهی تهیه شده از عناب) برای درمان کیست تخمدان مفید است.
- جوان سازی پوست صورت: مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در عناب به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
- آکنه و جوش صورت: عناب به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی طبیعی که دارد به پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.
- درمان خارش اگزما: عناب به دلیل خواص ضد التهاب قوی که دارد به درمان خارش ناشی از اگرما کمک می کند.
- تقویت و افزایش رشد مو: در یک مطالعه آزمایشگاهی مشخص شده که استفاده از روغن عناب به تقویت فولیکول ها و افزایش رشد موی سر کمک می کند.
عناب چه عوارض و مضراتی ممکن است داشته باشد؟
- زیاده روی در مصرف عناب می تواند در موارد نادری باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، ضعف و ناراحتی شود.
- هنوز مطالعات دقیقی از اثر عناب بر روی زنان باردار و شیرده منتشر نشده به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف عناب اجتناب کنند.
- میوه عناب ممکن است قند خون خود را پایین بیاورد، بنابراین توصیه می شود که اگر دیابت دارید در مصرف عناب احتیاط کرده و هر بار پس از مصرف قند خون خود را کنترل کنید.
- ۰۰/۰۵/۱۱